Gælisk fotball er en form for fotball, spilt hovedsakelig i Irland. Sammen med hurling er det den mest populære sporten i Irland. Spillet har historie helt tilbake til 1537, men det moderne spillet kom på plass i 1887.
SPILLETS IDE
Gælisk fotball spilles med to lag som har 15 spillere hver på en rektangulær gressbane med H-formede mål i hver ende. Hovedoppdraget er å score ved å sparke/slå/kaste ballen i motstanderens mål. Laget som står igjen med flest mål til slutt har vunnet.
Spillerne får med seg ballen oppover banen med å kombinere bæring og Soloing (Droppe den og så tåsparke den opp i hendene igjen), sparke den eller å håndsentre den til en medspiller.
REGLER
Gressbanen er rektangulær, opptil 150 meter lang, og opptil 90 meter bred.
Det er H-formede målstenger i hver ende med et nett i den nederste seksjonen. Linjer er markerte 13m, 20m og 45m mellom hver dødlinje.[1]
VARIGHET
LAG
BALLEN
Kampene spilles med en rund lærball, lik en norsk fotball, bare tyngre. Mønsteret ligner på en volleyball. Ballen kan sparkes eller kastes. Håndsentring er ikke direkte et slag, men mer et puff med tommelknoken mens neven er knyttet.
Følgende er betraktet som tekniske feil (gjøre noe ulovlig med ballen):
- Plukke opp ballen direkte fra bakken
- Kaste ballen
- Løpe 4 steg uten å droppe, slippe eller soloe ballen (Droppe den ned på foten og sparke den opp i sine egne hender igjen).
- Droppe ballen to ganger
- Håndsentre ballen over en motstanders hode for så å løpe rundt ham og ta i mot ballen igjen
- Håndsentre ballen i mål (den kan slås i mål fra lufta)
- Skifte hånd (kaste ballen fra høyre til venstre hånd og vice versa)
SCORING
TAKLINGER
Nivået på taklinger er tøffere enn fotball, men svakere enn rugby. Skulderpress og å slå ballen ut av motstanderens hender er lov, men her er noen overtredelser av reglementet:
- Bruke begge hender til å takle
- Dytte en motstander
- Slå en motstander
- Dra i en motstanders trøye
- Blokkere et skudd med føttene
- Sklitaklinger
- Spenne fot for en motstander
- Ta ballen fra en motstanders sine hender med makt
DOMMERE
- Kampene er dømt av åtte dommere:
- Én hoveddommer
- To linjedommere
- To «Stand-bydommere»
- Fire «mindre» dommere (to i hver ende).
Hoveddommeren har ansvaret for å starte og stoppe spillet, tildele frispark, notere stillingen, og gi ut kort/utvise spillere.
Linjedommere har ansvaret for å følge med på kampen, og signalisere for hendelser som hoveddommeren har oversett.
Fjerdedommeren har samme oppgaver som i fotball: Overvære innbytter, vise tilleggstiden, ved bruk av en elektrisk tavle.
De «mindre» dommerne har ansvaret for å signalisere mål ved å løfte et flagg; enten hvitt eller grønt ettersom det er scoret et poeng eller et mål. Hvis ballen har gått utenfor løfter de hendene spredt.
Alle dommerne kan signalisere til hoveddommeren at noe ulovlig er gjort, selv om det sjelden skjer. Hoveddommeren kan overstyre alle bestemmelser gjort av noen av de andre dommerne
REFERANSER
- ^ «GAA pitch size». BBC News. 11. oktober 2005. Besøkt 18. september 2009.
- ^ The pocket book of the GAA (se litteratur), side 152-153
- ^ GAA Official Guide – Part 2 (PDF). Gaelic Athletic Association. 2016. s. 8. «A team shall consist of fifteen players.»
- ^ GAA Official Guide – Part 2 (PDF). Gaelic Athletic Association. 2016. s. 73.
- Mark Reynolds, Niamh McCoy, Julianne McKeigue, Joanne Clarke (2016). The pocket book of the GAA – Thr official story of the Gaelich Athletic Association (engelsk). Dublin: Gill Books. ISBN 978-0-7171-7071-5.



1
NORSKE LAG
1500
MEDLEMER