Rugby EM kvinner “minutt for minutt”

De norske kvinnenes landslagssesong er nå over, og de er svært fornøyde med egen prestasjon. Vi i Norges Rugbyforbund er

De norske kvinnenes landslagssesong er nå over, og de er svært fornøyde med egen prestasjon. Vi i Norges Rugbyforbund er stolte av deres prestasjoner og gleder oss til å følge denne positive utviklingen i årenesom kommer. Under kan du lese landslagkaptein Cathinka Walbergs beretning om EM i Kaunas, Litauen.

Romania 26-0

Jentenes første kamp i EM var mot puljens antatt beste lag, Romania. Vi var også i samme puljen i fjor, hvor resultatet ble 26 – 0, til et Romania som er kjent for å ha hurtighet. I følge ryktene har Romania trent sammen minst annenhver uke i det hele foregående året, og målet deres var opprykk. Norge spilte jevnt med Romania i første omgang, men grunnet et gult kort for high tackle og et penalty try, og et godt try fra Romanias nr 7, gikk de til pause med ledelsen 14 – 0. Det ble heller ikke lettere da Norge fikk sin andre utvisning i grunnet spiller på bakken som ikke slipper ballen. Norge fortsatte å presse, og trodde de hadde scoret etter et hardt løp fra Cathinka som skapte store rom på siden for Katrine L og Kari FL, men dommeren mente Romania klarte å holde ballen oppe. Kampen endte med samme resultat som i EM i fjor, men med en mye jevnere kamp, spesielt tatt i betraktning at vi spilte totalt 4 minutter med 6 spillere.

Georgia 14-12

Dette var kampen Norge skulle vinne. Georgia endte på 4. i forrige EM, men jentene hadde sett at de kunne konkurrere med dem, etter å ha slått dem i Nancy og tapt med én knepen conversion i Amsterdam.

Kampen startet godt, med høyt press fra jentene, og mesteparten av spillet på Georgia sin banehalvdel. Det var nok litt ekstra nerver foran kampen, som gjorde at jentene slet med å få til det siste lille ekstra og score, og ble etterhvert heller lurt inn i Georgia sin strategi om mye kontakt. Georgia sitt første ordentlige angrep endte med straffe 5 meter fra Norges trylinje, og en feiltelling i forsvaret førte til at Georgia gikk opp til ledelsen 5 – 0, som ble til ytterligere 12 – 0 før pause. Etter pause var det derimot som om Norge var et nytt lag. Noen velvalgte ord fra trener Scott, fikk jentene til å finne tilbake til spillet sitt og spre ballen og tvinge motstanderen til å løpe. Etter stort press fra det norske forsvaret begynt Georgia å gjøre fler og fler feil, og Norge reduserte ved try ved Kari FL og conversion ved Mari Beck. Med 1,5 minutt igjen på klokken, ante jentene muligheten til å videre redusere og potensielt dra i land seieren. Etter flott spill hvor ballen først ble sendt helt til høyre, for så å kjapt sende den tilbake til venstre, dro Katrine L på seg to forsvarere og skapte scoringsmuligheten for Cathinka, som lett kunne løpe ballen inn mellom stolpene. Takket være nok et bra spark fra Mari B, hadde Norge tatt over ledelsen med kun et par sekunder igjen på klokka, og fortsatt tid for et siste kickoff. Katrine R sendte avgårde ballen høyt, som gav Kari FL muligheten til å spurte opp, sette opp en ruck, og Cathinka fikk sparket ut ballen som betydde slutt på kampen og en fortjent seier til Norge 14 -12.

Sveits 17 – 12

Norge og Sveits er to lag som etterhvert begynner å kjenne hverandre veldig godt. De møttes to ganger i EM i Bergen, hvor Sveits vant 27 – 7 og 25 – 0, og de møttes i gruppespillet i Nancy, hvor Sveits vant 19 – 0. Norge var derfor regnet som underdog på vei inn i kampen, og Scott hadde gikk spillerne klar beskjed om ikke lenger å la seg bli bøllet med, av et fysisk sterkt sveitsisk lag. Fra start var det derimot Norge som dominerte kampen. Mesteparten av spillet i første omgang var på Sveits sin banehalvdel, og Norge svingte ballen frem og tilbake, til Tonje til slutt klarte bryte linjen takket være et flott inside step, og scorte sitt første offisielle landslagsmål, og brakte Norge opp i ledelsen 5 – 0, som ble til 7 – 0 takket være conversion fra Mari B. Sveits begynte etterhvert og ha ballen mer, men slet med å komme gjennom et kompakt forsvar. Takket være god individuel innsats fra Sveits sin spiller nr 6, som dro inn mye av forsvaret, ble det en 3 mot 1 situasjon på vingen, som Sveits benyttet seg godt av, og brøt gjennom for å utligne til 7 – 7. Samme spiller nr 6, benyttet seg av en kjapp straffe, og sendte Sveits opp i ledelsen 12 – 7 til pause. Norge kjempet derimot tilbake i andre omgang, og presset Sveits hardt og lenge til de fikk utlignet ved Kari P, etter mangfoldige straffer fra det sveitsiske laget. Kampen så ut til å ende 12 – 12, med 30 sekunder igjen på klokka ved siste kickoff. Norge var derimot uheldige og Sveits klarte å score etter full tid. Norge viste derimot stor styrke og fremgang, ved å spille jevnt nesten helt til mål med et lag som vi har slitt mye mot.

Belgia 25 – 5

Ranket som nummer 8 fra dag 1, ventet dag 1 sitt beste lag, og årets favoritt, Norge i kvartfinalen.

Målet til jentene hadde vært å sikre plassen sin i puljen etter dag 1, noe de klarte ved å kvalifisere seg til kvartfinale. Belgia er et sterkt og erfarent lag, noe de viste ved å score sine to første tries takket være to smarte løp på blind side og et frekt spark, og gikk til pause med ledelsen 15 – 0. Det gode spille fra begge sider fortsatte etter pause, men Belgia viste å bedre benytte seg av mulighetene de fikk og scorte to ganger, og gikk opp i ledelsen 25 – 0. Fra Belgia sitt siste kickoff, og med 2 minutter igjen av kampen, fortsatte Norge å presse hardt. De belgiske jentene begynte å bli veldig sliten og gjorde mange feil. Norge prøvde og prøvde, men belgierne klarte å stoppe dem, men gav bort straffe etter straffe. Fra en siste straffe sendte Katrine L, ballen til en Katrine R som kom på et hardt rett løp og scorte sitt første offisielle mål for Norge. Vel fortjent etter stort press og godt spill fra de norske jentene, som tapte mot et klart bedre motstander.

Polen 5 -12

Stinne av selvtillit var Norge klare til å spille mot Polen, et lag vi ikke har spilt mot på et par år. Etter under 1 minutt, måtte dessverre vår Mari B gi seg pga en leggskade. Et stort tap for laget, som gjerne skulle benyttet seg av rutinene hennes, og også unngått et bytte så tidlig i kampen, og heller byttet for å erstatte sliten og varme spillere senere. Jentene spilte derimot godt, og klarte å score først mot et polsk lag som gav bort mange straffer ved å stupe i ruckene. Stillingen var derfor 5 – 0 til pause, tross stort press fra Polen i omgangens siste spill. Polen gikk opp i ledelse 7 – 0, etter at Polens nr 2 brøt forsvarslinjen ved et sterkt sololøp. Med et mindre bytte, og en tøff belgisk kamp begynte de norske jentene etterhvert å bli slitne, og Polen spilte dem ut på siden for å fastsette sluttresultatet til 12 – 5.

Tsjekkia 5 – 15

Før Norges siste kamp i EM, måtte Scott ha forward-audition, etter skader på Mari B, Jenny og Cathinka i kampen mot Polen. Kari FL hadde prøvd seg som hooker én gang tidligere, et stilte med godt mot som nyrekruttert forward. Jentene startet godt, og gikk opp i ledelsen 5 – 0, etter et godt løp fra Ingrid R, som ble støttet av Katrine L som løp inn et try i hjørnet. Man kunne se at Norge begynte å bli slitne etter to dager med kamper i 30’C, og spill på et nivå som er mye høyere enn det vi ser i Norge. Det gode forsvaret som jentene hadde hatt hele helgen, begynte etterhvert å slite med å sideforskyve godt nok, og Tsjekkia scorte to ganger og tok over ledelsen til pause med 10 – 5. Ingrid R skadet seg i slutten av første omgang, som ga jentene kun et mulig taktisk bytte, og to backs i scrumen, i en kamp som var preget av slitne spillere på begge lag, og mange scrums. Tonje og Kari FL, gjorde derimot ingen skam på norske forwarder sitt rykte, og jentene fortsatte å slite seg fremover, men fikk dessverre underkjent enda et try, som ble holdt oppe i målområdet. Norge var nærme ved å score enda en gang, etter gode støtteløp, men ble til slutt forbi løpt på siden av et Tsjekkia som vant kampen 15 – 5.
Tross én seier, har årets EM vært en stor opptur for de norske jentene. Laget er resultatet av et generasjonsskifte, med en snittalder på 25 år, en nedgang på nesten 6 år fra i fjor. De har fått inn 5 nye spillere som har fått sine første kamper for landslaget og vist stort potensiale, i tillegg til at Mari O og Cathinka har kommet tilbake fra skade foregående sesong.
Norge har vist en mental styrke de tidligere har manglet, blant annet ved å kjempe seg tilbake til en sterk seier mot Georgia, og ved å presse lag de tradisjonelt har blitt herjet med av helt til mållinjen. Tidligere har man hatt en tendens til å falle litt sammen etter et par mål mot seg. Mange av lagene de har møtt, har hatt klart mer spilletid sammen, og spiller i sterkere nasjonale serier, og jentene og lagledelsen gleder seg til å komme i gang med forberedelsene til neste års EM så fort som mulig.
Jentene ønsker å takke BEKK, Det norske og Bekken og Strøm for sponsing og støtte, i tillegg til lagledelsen. Spesielt trener Scott Johnson og fysioterapeut Liz Robson er utrolige viktige for laget, som har hatt en sterk fremgang de seneste årene.